Poznaj dawną kuchnięKolejny rarytasek dla fanów dwudziestolecia międzywojennego! We wtorek, 19 listopada o godz. 17:00 zapraszamy na spotkanie autorskie z Agnieszką Jeż-Kaflik, podczas którego poznamy smaki kuchni Dwudziestolecia międzywojennego.

 

 


Miejsce spotkania: Galeria nad Schodami, Biblioteka w Ratuszu – Lubań
Serdecznie zapraszamy! Spotkanie połączone z degustacją!
Kuchnia dwudziestolecia międzywojennego – spotkanie autorskie z Agnieszką Jeż-Kaflik – autorką książki „Książka dwudziestolecia. Co i jak jadano?”
Spotkanie służyć będzie poznaniu kuchni polskiej dwudziestolecia międzywojennego, która była wielosmakowa i różnobarwna, jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Ówczesna kuchnia wyrosła z tradycji szlacheckiej, przechodziła gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet oraz rozwojem cywilizacyjnym. W miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy. Natomiast kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano tłusto, ciężko i pracochłonnie – choć zapewne bardzo smacznie. Podczas spotkania autorka zaprosi czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia, opowie, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej. Oprócz interesującej części historycznej w książce umieszczono 100 przepisów na najróżniejsze potrawy – proste i bardziej wyrafinowane, dobre na co dzień i od święta. By te wszystkie receptury opracowane i „dopowiedziane” przez Autorkę, nie były tylko teoretyczną opowieścią o jedzeniu przygotowana zostanie prezentacja dań zrobionych wg zamieszczonych przepisów.
UML

Najnowsza Gazeta

300

Reklama

Kursy walut

KUPNO SPRZEDAŻ
euro EUR 4,2600zł 4,3100zł
usd USD 4,0300zł 4,0200zł
usd CHF 4,4400zł 4,5600zł
usd GBP 5,0100zł 5,0012zł
czk CZK 0.1800zł 0.1940zł

Kurs z dnia: 2024-04-25

Pogoda

+8
°
C
+11°
+
Zgorzelec
Wtorek, 16
Środa
+ +
Czwartek
+ +
Piątek
+10° +
Sobota
+10° +
Niedziela
+ +
Poniedziałek
+ +
Prognoza 7-dniowa