Budowa dwóch nowych obiektów handlowo-produkcyjnych w Olszynie powoli zmierza do finiszu. Pierwszym z nich jest hala produkcyjna przy ulicy Marchlewskiego. Będzie mieściła rozbieralnię drobiu. Jest to inwestycja Zakładów Mięsnych Niebieszczańscy z Proszówki, która od 2014 roku ruszy już pełną parą. Na początku zatrudnienie znajdzie około 50 osób, a docelowo w nowym obiekcie pracować będzie 100 pracowników.
Dzięki takim inwestycjom miasto ma możliwość na rozwój. Oprócz tego jesienią tego roku ma nastąpić otwarcie nowego dyskontu spożywczego Dino. Właśnie trwają prace wykończeniowe nowo wybudowanego obiektu przy zbiegu ulic Wolności i Kamiennej. Nie wszyscy są jednak zadowoleni z powstania drugiego wielkiego marketu w centrum Olszyny. Martwią się drobni sklepikarze, dla których ten fakt może być związany z mniejszą liczbą klientów. Jak to wszystko będzie funkcjonować w praktyce i czy czarne scenariusze się sprawdzą będzie można powiedzieć dopiero pod koniec tego roku.
(red.)